• Hans van Nikkelen Kuijper

Pakketbezorging door drones? Je ziet ze vliegen!


We bestellen steeds meer online en dat betekent dat er ook steeds meer bezorgd moet worden. Nog meer vrachtwagens en vooral meer bestelauto’s de weg op. Maar het kan ook anders.

Ze komen uit de lucht vallen!

Grote partijen zijn serieus aan het testen met drones die pakketten kunnen afleveren. Er zijn natuurlijk nog wel wat haken en ogen. Met name op het gebied van regelgeving en veiligheid zijn er een aantal hobbels te nemen. Er wordt nu wel door zoveel grote partijen serieus getest, dat de eerste echt operationele bezorgdienst met drones niet lang meer op zich laat wachten denken wij.

Zitten we daar dan op te wachten?

Getallen voor Nederland zijn ons niet bekend. In Amerika is daar eerder dit jaar onderzoek naar gedaan door Walker Sands Communications. Uit hun onderzoek bleek dat 79% van de ondervraagde consumenten een pakket per drone zou willen hebben, als dat betekent dat het binnen een uur bezorgd wordt. 73% is zelfs bereid daar 10 dollar voor te betalen.

Hoe lang duurt het nog?

In hetzelfde onderzoek werd de consumenten ook gevraagd wanneer zij dachten dat zij hun eerste bezorging per drone zouden ontvangen. 14% procent verwacht volgend jaar al een pakketje per drone. 26% denkt dat het nog twee jaar duurt en 30% denkt dat het nog vijf jaar duurt. Nou zijn dit consumenten en geen experts, maar ze zijn het er in ieder geval over eens dat het niet lang meer duurt.

De experts verschillen in ieder geval van mening. Sommigen denken dat het binnen een paar jaar haalbaar is en weer anderen verwachten dat het nooit echt zal doorbreken. Google is in ieder geval van plan om in 2017 te starten met het bezorgen van pakketten met drones.

Wie test bezorging met drones en waar?

We hebben hieronder een aantal van de partijen die aan het testen zijn op een rijtje gezet. In de verschillende video’s is te zien dat ze ieder een eigen idee hebben van hoe de drones er uit zien en hoe ze werken. Met en zonder vleugels met 4 of juist met meer of minder rotors.

Google mag bezorging met drones testen in Amerika

Een van de strengste organisaties als het gaat om regelgeving in het luchtruim is de Amerikaanse FAA. De Amerikaanse regering en de FAA hebben deze week aan Google toestemming gegeven om bezorging met drones te gaan testen. Het wordt het grootste testprogramma in Amerika tot nu toe. De drones maken deel uit van Google's Project Wing.

Amazon gaat bezorging met drones testen in Engeland

Een andere gigant, die ook al langer bezig is met het ontwikkelen van drones voor bezorging is Amazon. Deze Amerikaanse e-commerce reus heeft recentelijk toestemming gekregen van de Britse overheid om in Engeland te gaan testen met bezorging met drones. Eerder deden ze dat al in Nederland en Canada, aldus Jeff Bezos zelf.

DHL test bezorgen met drones in Duitsland

Ook DHL is met toestemming van de Duitse autoriteiten al langer bezig met het testen van bezorgen met drones. Vorig jaar al vloog hun Parcelcopter naar een van de Duitse waddeneilanden om medicijnen af te leveren.

DPD test drone terminals voor bezorgen Frankrijk

DPD heeft in Frankrijk meerdere drone terminals om bezorgen met drones te testen. Al in 2014 lieten ze een drone 1200 kilometer vliegen met een pakket van 2 kilo.

In Nederland wordt behalve dus door Amazon, nog niet zo uitgebreid getest met drones voor het bezorgen van pakketten. Hoewel Nederland dichtbevolkt is en over hele goeie infrastructuur en distributienetwerken beschikt zou bezorgen met drones in veel gevallen toch een goede oplossing zijn. Een drone kan in korte tijd naar een hele specifieke locatie vliegen om iets af te leveren. Op de grond of juist op een gebouw.

Hoe dan ook is het het veiligste als een drone levert in een daarvoor ontworpen pakketbox. Er hoeft dan niemand bij te zijn en dat komt de veiligheid van zowel personen als het pakket ten goede.

#Bezorging #LastMile #Drones #Pakketten

2,875 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven